W większości zakładów produkcyjnych w Polsce powinno zostać wydzielone osobne pomieszczenie do spożywania posiłków przez pracowników przedsiębiorstwa. Obowiązek ten reguluje Rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Przepisy prawne dot. stołówek pracowniczych

W załączniku nr 3 oraz w dziale V rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.) zawarto podstawowe wytyczne dotyczące organizacji jadalni dla pracowników. Wynika z nich, że obowiązek zapewnienia pracownikom osobnego pomieszczenia do spożywania posiłków ciąży na pracodawcy zatrudniającym powyżej 20 osób na jednej zmianie. Dodatkowo, kryterium liczby pracowników nie jest brane pod uwagę, jeśli pracownicy są narażeni na substancje szkodliwe lub wykonują czynności mogące skutkować znacznym zabrudzeniem odzieży roboczej. Ważnym odstępstwem od tych zasad jest zapis, że osobnej stołówki nie trzeba organizować w zakładach, w których wykonywane są wyłącznie czynności o charakterze biurowym.

Pomieszczenie przeznaczone na jadalnię nie może mieć powierzchni mniejszej niż 8m2, a na jednego pracownika spożywającego posiłek powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni oraz indywidualne miejsce przy stole. Ponadto, jeśli na stołówce wydawane są napoje lub posiłki przygotowywane na miejscu, w jej sąsiedztwie musi zostać zorganizowane osobne pomieszczenie z węzłem sanitarnym dla obsługi jadalni.

Obowiązkowym wyposażeniem każdego pomieszczenia socjalnego – w tym także jadalni – są umywalki lub zlewy z dostępem do ciepłej bieżącej wody. Każda stołówka pracownicza musi posiadać co najmniej jedno takie urządzenie na każde 20 osób przebywających jednocześnie w pomieszczeniu. Jeśli pracownicy przynoszą do zakładu własne posiłki to w jadalniach lub w ich sąsiedztwie powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania jedzenia w higienicznych warunkach. Obowiązkowe wówczas są również urządzenia do podgrzewania posiłków: najczęściej jest to płyta kuchenna lub kuchenka mikrofalowa.

Meble i wyposażenie stołówki pracowniczej

Podstawowym wyposażeniem każdej jadalni w przedsiębiorstwach powinny być oczywiście stoły i odpowiednia liczba krzeseł. Wybór tego typu mebli na rynku jest ogromny, jednak w przypadku stołówek pracowniczych najbardziej uzasadnione jest skorzystanie z oferty firm specjalizujących się w produkcji mebli do zakładów pracy. Inwestor ma wówczas pewność, że zakupione meble będą dostosowane do intensywnego użytkowania przez dużą liczbę osób.

Ponadto, stoły i krzesła do stołówek pracowniczych sprzedawane są zazwyczaj w pełnych zestawach, dzięki czemu ich cena jednostkowa może okazać się dużo niższa niż w przypadku osobnych zakupów. Przyjrzyj się konkretnym zestawom oferowanym w sklepie internetowym www.mebledobiura.pl. Wybierając meble do firmowej stołówki należy zwrócić uwagę na to, aby były łatwe w utrzymaniu czystości. Dobrze sprawdzą się więc blaty z laminowanej płyty meblowej na stalowej ramie oraz siedziska i oparcia z tworzywa sztucznego. W przypadku pomieszczeń w zakładach pracy powinno się raczej unikać mebli z litego drewna, gdyż zbyt szybko mogą ulec zniszczeniu w warunkach produkcyjnych.