Strona głównaBiznesUrządzenia chłodnicze w gastronomii - czym kierować się podczas wyboru?

Urządzenia chłodnicze w gastronomii – czym kierować się podczas wyboru?

Urządzenia chłodnicze pomagają zadbać o świeżość produktów, które muszą być przetrzymywane w dosyć niskich temperaturach. Następnie przekłada się to na jakość produktów, a pośrednio na ilość pozyskanych Klientów. Jest to zysk sam w sobie, a także duża oszczędność pieniędzy. Podczas wyboru warto zainteresować się producentami, którzy specjalizują się docelowo w tej dziedzinie. Jednym z bardzo dobrych wyborów są lady chłodnicze Rapa. Producent daje duże pole wyboru, ponieważ ma wiele tego typu urządzeń w swoim asortymencie. Lada chłodnicza powinna być łatwa w eksploatacji i dopasowana do indywidualnych wymagań Klienta. Producent lad chłodniczych Rapa jest w stanie zapewnić konsultację ze specjalistami w tej dziedzinie.

Na co zwrócić uwagę wybierając ladę chłodniczą?

Przede wszystkim na działanie lad chłodniczych wpływa konstrukcja oraz miejsce, w którym umieszczony jest agregat. Może być on bowiem zewnętrzny lub wewnętrzny. Co więcej, urządzenia chłodnicze dzieli się na statyczne i wentylowane. W statycznych, inaczej nazywanych grawitacyjnymi ladami, powinno się przechowywać produkty mniej wrażliwe na wyższe temperatury, mające dłuższą datę przydatności i wolniej się sprzedające. Wentylowane lady chłodnicze bowiem służą produktom bardziej wrażliwym, które muszą przebywać w określonym zakresie temperatur. Układa się tam też produkty, które szybciej wysychają. Warto zaplanować tak miejsca, aby zapewnić produktom różne temperatury. Urządzenia mogą być również podzielone na strefy. Polecane lady chłodnicze Rapa mają wiele różnych funkcji dopasowanych do wymagań każdego użytkownika.

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując urządzenie chłodnicze?

  1. Nawiew – musi być dobrej jakości. Powinien dosięgać każdej części lady chłodniczej, ponieważ tylko wtedy produkty będą miały zapewnioną tę samą temperaturę. Przede wszystkim jest to oszczędność, ponieważ produkty nie będą się psuć.
  2. Sposób otwierania szyb – poleca się, aby szyby w ladzie chłodniczej otwierane były do góry. Znacznie to ułatwia obsługę urządzenia, przygotowanie ekspozycji, a także czyszczenie od wewnątrz.
  3. Ogólna wygoda użytkowania – im mniej lada wymaga ingerencji człowieka, tym lepiej. Powinna być w pełni zautomatyzowana, aby bez potrzeby nie trzeba było przy niej pracować. Zaleca się urządzenia z automatycznym odprowadzeniem skroplin, dzięki temu nie trzeba opróżniać pojemnika, ani o tym pamiętać.

Wszystkie wyżej wymienione zalety cechują lady chłodnicze Rapa. Są to specjaliści z doświadczeniem nastawieni na wielofunkcyjność i wysoką jakość urządzeń.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne